AKTINIČKE KERATOZE

Što su aktiničke keratoze?

Aktiničke keratoze se smatraju najranijim stadijem karcinoma kože, tzv. prekancerozama. To su vrlo česte lezije površinskog sloja kože, uzrokovane dugotrajnim izlaganjem ultraljubičastom zračenju. Uglavnom se pojavljuju nakon 40-te godine života, ali u krajevima s puno sunčanih dana mogu se javiti i ranije. Najznačajniji predisponirajući faktor za nastanak aktiničkih keratoza je svijetla put i dugotrajno izlaganje sunčevom zračenju.

Promjene koje nastaju na stanicama (keratinocitima) dovode do toga da koža postaje hrapava, ljuskava i nepravilno pigmentirana. Na njoj se razvijaju zadebljanja ili izrasline tvrde poput roga. Daljnji slijed je ravoj karcinoma kože, tzv. spinocelularnog karcinoma.

 

Kako izgleda aktinička keratoza?

Aktiničke keratoze nastaju na koži koja je dugotrajno izložena suncu, a to su čelo, uške, nos, vlasište kod osoba bez kose te nadlanice. Tipična lezija je tvrda, suha i ljuskava izbočina boje kože ili žučkasta s crvenim rubom. Ponekad su promjene osjetljive na dodir.

Ukoliko keratinociti intenzivno rastu može se vidjeti «kožni rog», promjena koja izgledom i tvrdoćom podsjeća na rog. Veličinom može doseći nekoliko centimetara.

Na donjoj usnici aktiničke keratoze se pojavljuju u vidu dugotrajnog ljuštenja i pucanja.

 

Liječenje

Osnovno liječenje aktiničkih keratoza je krioterapija (smrzavanje), kirurško odstranjivanje, lokalna kemoterapija i fotodinamička terapija. Upotrebljava se i kemijski peeling te laserska terapija.

Krioterapija se najčešće upotrebljava, a provodi se smrzavanjem promjene, nakon čega dolazi do izljuštenja.

Lokalna kemoterapija znači primjenu citostatika (5-fluorouracila) na samu leziju ili imiquimoda, uslijed čega nastaje erozija, a potom ljuštenje i zacjeljivanje.

Fotodinamička terapija se sastoji u nanošenju određene supstance na kožu i naknadnog obasjavanja UVA zrakama, pri čemu dolazi do aktivacije supstance i uništavanja aktiničke keratoze.

Kemijski peeling izvodi se primjenom kiselina na kožu, što uzrokuje ljuštenje određenih slojeva kože, ovisno o koncentraciji kiseline i vremenu primjene.

Laserska terapija provodi se uglavnom CO2 laserom kojim se u nekoliko navrata skidaju slojevi kože do određene dubine.

 

Kako spriječiti nastanak aktiničkih keratoza?

Prevencija treba početi još u djetinjstvu kako bi se koža zaštitila od oštećenja sunčevim svjetlom i spriječio nastanak aktiničkih keratoza u kasnijoj dobi. No, nije kasno započeti prevenciju novih aktiničkih keratoza niti u odrasloj dobi. To se odnosi na izbjegavanje izlaganja sunčevom zračenju od 10 do 16 sati te na primjenu sredstava s visokim zaštitnim faktorm (SPF).