ROZACEA

Rozacea je kronična kožna bolest centralnog dijela lica karakterizirana crvenilom lica, kapilarama i upalnim promjenama tipa papula i papulopustula.

Uzrok bolesti je nepoznat, vjerojatno multifaktorijelan. Iako se može pojaviti i prije dvadestete godine života tipičan je početak između 30. i 50. godine života. Žene obolijevaju 2 do 3 puta češće, ali je bolest teža kod muškaraca. Kod žena je najčešća lokalizacija na bradi i obrazima, a kod muškaraca na nosu. Češće obolijevaju osobe svijetle puti, sa znakovima oštenja kože suncem. Obiteljska anamneza pozitivna je u oko 30-40%. Povezanost infekcije s Helicobacter pylori popraćene gastrointestinalnim tegobama i rosacee je velika.

Neke studije pokazuju povezanost migrene i rozacee što sugerira  vaskularnu abnormalnost kod rozacee. Bolest je ponekad teško dijagnosticirati zbog udruženih bolesti lica kao što je seborejički dermatitis i perioralni dermatitis. Akne kod odraslih osoba se razlikuju od rozacee zbog prisustva komedona. Lučenje loja nije pojačano kao kod akne, a papulopustule nisu toliko bolne. Ekstrafacijalna rozacea je izuzetno rijetka, a može se pojaviti na ćelavom dijelu vlasišta kod muškaraca, po vratu, iznad prsne kosti ili na abdomenu te po ekstremitetima.

Rana dijagnoza je ključna za uspješno liječenje, pa se u tom smislu primjenju određeni kriteriji:

Flushing (prolazno crvenilo lica), trajno crvenilo lica, prširene kapilare, papula i papulopustule su primarni kriteriji za dijagnozu. Ukoliko je prisutan jedan ili više od navedenih znakova na centrofacijalnom dijelu vrlo se vjerojatno radi o rozacei.

Sekundarni kriteriji također pomažu u postavljanju dijagnoze, a uključuju: pečenje kože, crvene plakove, suhoću kože, edem, prmjene na očima, fimatozne promjene (zadebljnje kože nosa ili brade, čela).

Tipovi  rozacee su:

1.Eritematotelangiektatična rozacea (crvenilo lica i izražene kapilare)

2.Papulopustularna rozacea (upalne promjene tipa papula i pustula)

3.Fimatozna (sa zadebljanjem kože- obično na nosu, koji je povećan i crven)

4.Okularna (zahvaća oči u vidu konjunktivitisa i blefaritisa ili keratitisa)

Razlikujemo nekoliko stadija bolesti:

*Prerozacea-prolazni eritem lica

*Stadij I- stalno crvenilo lica i proširene kapilare

*Stadij II- stadij I uz edem i paplopustule

*Stadij III- stadij I i II uz povećanje žlijezada lojnica i fibrozu( Phyma)

Manjina pacijenata uočava prijelaz iz jednog u drugi stadij bolesti, dok većinom postoje preklapanja, a stadij III uglavnom zahvaća pojedine muškarce.

Rozacea može nastati ili se pogoršati zbog uzimanja nekih lijekova: amiodaron, infilksimab, cetuximab,  visokih doza vitamina B6 i B12, jodnih kontrasta, kombinacije interferona alfa 2b i ribavirina, ukidanja kortikosteroidne terapije.

Ponekad rozacea može biti urokovana gram negativnim bakterijama (Klebsiella, proteus, Escherichia colli, pseudomonas, Acinetobacter) u kom slučaju dominiraju brojne žute papulopustule ili dublji upalni nodusi. Ovaj tip rozacee ne reagira na standardno liječenje.

Najteži oblik rozacee je tzv. Rosacea fulminans (Pyoderma faciale), koja počinje naglo, obično kod mlađih žena sklonih crvenilu lica, nakon nekog stresnog događaja ili pak uz upalne bolesti crijeva  (Chronova boest, ulcerozni kolitis) ili za vrijeme trudnoće. Karakteristično je pojavljivanje velikih upanih čvorova koji se udružuju uz gnojnu sekreciju. Opće stanje bolesnica je uredno. Često se u lezijama nađe grinja Demodex , posebice kod jednostranih promjena na licu.

U liječenju rozacee primjenjuju se topički preparati , a u težim slučajevima i sustavno peroralno liječenje.

Od topičkih preparata primjenjuje se:  metronidazol u koncentraciji od 0,75% do 1% gela ili kreme, 1 do 2xd, 15% azelaična kiselina u kremi, preparati na bazi sumpora, eritromicina, benzoil peroksida, klindamicina, topički retinoidi-tretinoin i adapalen. Za okularnu rozaceu može se primjenjivati 0,5% ciklosporin u emulziji, koji se pokazao učinkovitiji od umjetnih suza.

Od sustavnih peroralnih lijekova kod papulopustularne rozacee primjenuju se: tetraciklini

( doksiciklin, minociklin), makrolidi ( azitromicin, klaritromicin),metronidazol te isotretinoin u težim slučajevima i kod fimatozne rozacee.

Lijekovi za ublažavanje flushinga (crvenila) su : propranolol, clonidine, naloxone, aspirin peroralno te topički preparat vazokonstriktora bromonidina u  gelu 0,33%, 1xd- ujutro.

Osim lijekova važno je izbjegavanje čimbenika koji pogoršavaju bolest, a to su: vruća jela i pića, izlaganje suncu, okluzivna kozmetika.

Proširene kapilare na licu mogu se ublažiti laserskim tretmanima ili radiovalnom koagulacijom.

Rinofima se može liječiti laserom ili kirurški.