AKNE-POGORŠANJE NAKON LJETA

Sunce i akne nisu poželjna kombinacija, iako u početku izlaganje suncu pomaže ublažiti upalne promjene.  No nakon toga dolazi do pogoršanja pa se veliki broj adolescenata s ljetovanja vraća s još gorom slikom akne nego prije odlaska na more.

Za vrijeme ljetnih praznika nema toliko stresa, a sunce ublažava crvenilo i potamni kožu pa je zato u početku vidljivo poboljšanje.

Ultraljubičasto zračenje ima protuupalno i imunosupresivno djelovanje, smanjuje bakterijsku proliferaciju na površini kože i u žlijezdama lojnicama. Propionibacterium acnes nakon izlaganja ultraljubičastom zračenju se inaktivira što doprinosi terapiji upalnih promjena.

Ali, ultraljubičasto zračenje potiče zadebljanje površinskog sloja kože,stratum corneuma i zatvaranje izvodnih kanala žlijezda lojnica , što rezultira nastankom komedona. Kada prestane izlaganje suncu nestane i protuupalno djelovanje UV zračenja te dolazi do upale oko nastalih komedona.

Osim toga povećana vlaga u zraku uzrokuje bubrenje epidermalnih isotretinoinom.

Terapija za akne je ljeti ograničena zbog fototoksičnosti nekih lokalnih i sistemskih lijekova za akne, pa se uobičajeni protokoli liječenja trebaju tome prilagoditi.

Benzoil peroksid, koji je ovisno o dozi fototoksičan treba primjenjivati navečer, a tijekom dana nekomedogene preparate za zaštitu od sunca.

Lokalni retinoidi su uglavnom iritansi, a djelovanje im se smanjuje na suncu zbog degradacije pa se trebaju primjenjivati navečer.

Azelaična kiselina lokalno nije kontraindicirana za primjenu u ljetnim mjesecima jer nije fototoksična.

Lokalni antibiotski preparati se mogu primjenjivati ljeti, ali treba izbjegavati primjenu preparata na bazi alkohola koji može iritirati kožu i tako dovesti do hiperpigmentacija. Stoga se savjetuje primjena emolijensa i  preparata sa zaštitnim faktorom.

Tetraciklini, koji se najčešće primjenjuju za sistemsku terapiju akne su fototoksični. Iako nema formalne kontraindikacije za njihovo propisivanje tijekom ljeta preporučen je oprez i fotoprotekcija.

Isotretinoin uzrokuju jaku suhoću kože pa je ona osjetljivija na ultraljubičasto zračenje. Stoga se korneocita i posljedičnu retenciju loja. Povećanje temperature na koži za jedan stupanj dovodi do povećanja izlučivanja loja za 10%, što ima komedogeni učinak. UVB zračenje pretvara skvalen u skvalen oksid što je isto komedogeno.

Ljeti može doći do eruptivnog izbijanja papulopustula bez komedona, uglavnom na licu, vratu, ramenima i gornjem dijelu trupa. To zovemo acne aestivalis. Promjene izbijaju 24-72 sata nakon jakog izlaganja suncu. Stanje prolazi spontano za nekoliko mjeseci, a relativno je rezistentno na uobičajenu terapiju za akne, dok dobro reagira na sistemsku terapiju